PRIME Quiz 2014

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
Tijd voor de tweede ronde. Traditioneel houden we een narcistische ronde. Dit is een ronde waarin wij, als wiskundestudentenvereniging, een eigen tint hebben gegeven aan de vorm van de ronde. Meer geven we niet weg, hier volgt de narcistische ronde.
1
Aardrijkskunde. U aanschouwt een panaroma van de stad Turijn, wel eens de hoofdstad van de Alpen genoemd. Links ziet u een van de vier rivieren die door de stad stroomt. Van bron tot monding in de Adriatische zee is ze ongeveer 652 kilometer lang, en daarmee de langste rivier van Italië. Hoe heet deze rivier?
Geen foto gevonden.
Po
47/50
2
Wetenschap. Kies twee grote priemgetallen en vermenigvuldig ze met elkaar. Gegeven het resultaat van deze bewerking, is het een onbegonnen taak om de twee originele priemgetallen terug te vinden. Op dit principe steunt een bepaald algoritme voor zogenaamde asymmetrische encryptie. Het stelt twee partijen in staat om veilig met elkaar te communiceren, zonder dat ze eerst een wachtwoord met elkaar moeten afspreken. Het algoritme dankt zijn naam aan drie wiskundigen die het in 1977 ontwikkelden, hoewel het drie jaar eerder reeds beschreven werd door Clifford Cocks, een wiskundige werkzaam voor de Britse inlichtingendienst. Hoe heet dit algoritme dat veelvuldig gebruikt wordt voor de beveiliging van transacties?
Geen foto gevonden.
RSA
23/50
3
Technologie. De computer kan niet zonder een processor, zijn verwerkingseenheid. Misschien heeft u wel eens gehoord van de pentium- of core-microprocessoren. Beide worden geproduceerd door een Amerikaans bedrijf dat wel tachtig procent van het totale marktaandeel in chips bezit. Zeer grote kans dat ook uw computer onderdelen van deze computergigant bevat. Graag de naam van deze beursgenoteerde multinational.
Geen foto gevonden.
Intel
44/50
4
Aardrijkskunde. Door hun afgezonderde ligging in de Stille Oceaan vormen de Galapagoseilanden de droomwereld van elke bioloog. Ze herbergen onder andere de grootste schildpaddensoort ter wereld en de wereldberoemde Galapagosleguaan. Charles Darwin deed hier inspiratie op voor zijn evolutietheorie door het bestuderen van vinken. Wij willen echter weten aan welk land deze wonderbaarlijke eilandengroep staatkundig toebehoort.
Geen foto gevonden.
Ecuador
35/50
5
Kunst. Op het scherm ziet u een werk van Belgisch kunstenaar Stephan Balleux, deze zomer te bezichtigen in het museum van Elsene. We herkennen in het werk een menselijke schedel. De schedel was reeds in de middeleeuwen een geliefd motief in de beeldende kunst om de mens te herinneren aan zijn vergankelijkheid. We duiden kunstwerken die deze boodschap uitdragen vaak aan met een Latijns gezegde dat zoveel betekent als "gedenk te sterven". Andere geliefde motieven in dit soort werk zijn overrijp fruit, de gedoofde kaars en verwelkte bloemen. Over welke Latijnse zin gaat het?
Geen foto gevonden.
Memento Mori
33/50
6
Televisie. Zo meteen krijgt u de intro te horen van een Amerikaanse televisieserie. We zijn op zoek naar de naam van deze serie, die zijn naam ontleent aan het eerste boek uit de boekenreeks waarop het gebaseerd is.
Game of Thrones
50/50
7
Flora. De boleten worden gekenmerkt door hun buisjes i.p.v. plaatjes onder de steel. Deze familie omvat veel eetbare paddenstoelen, waaronder de Boletus edulis. Deze symbiotische zwam met typische hoed-en-steelstructuur leeft vaak samen met de den of met de zomereik. Hij heeft een ietwat nootachtige smaak en is daardoor zeer gegeerd in de keuken. Het is een van de meest veilige paddenstoelen om zelf te plukken, omdat hij geen giftige lookalikes heeft. Wat is de officiële Nederlandse benaming van deze paddenstoel?
Geen foto gevonden.
Eekhoorntjesbrood
42/50
8
Film. In een jaar als 2014 is het woord 'klimaatopwarming' geen term meer die onbekend in de oren klinkt. 10 jaar geleden, echter, klonk dit angstaanjagend en onheilspellend, waardoor de meeste landen er geen geloof aan hechtten. In dat jaar, 2004, baseerde regisseur Roland Emmerich zijn nieuwste rampenfilm op dit thema: talloze tornado’s vernietigden Los Angeles, Manhattan komt onder water te staan en New York City raakt bedolven onder een heus pak sneeuw; dit allemaal te wijten aan de aankomende klimaatopwarming. De film ontving heel wat kritiek door de talloze wetenschappelijke onnauwkeurigheden doorheen het verhaal. Wat is de naam van deze rampenfilm?
Geen foto gevonden.
The Day after Tomorrow
43/50
9
Geschiedenis. 100 jaar geleden werd de wereld opgeschrikt door de Eerste Wereldoorlog. Een van de factoren die dit conflict erg bloedig maakte was de inzet van technologische vernieuwingen op het slagveld. Het was echter niet de eerste keer dat de industriële en technologische vorderingen van de 19de eeuw hun weerslag kenden op het slagveld. In de 19de eeuw woedde reeds een oorlog die alom wordt gezien als overgang naar de industriële oorlogsvoering. De trein en telegraaf bleken in dit conflict ook van militair nut. Met ijzer bepantserde en door stoom voortgestuwd oorlogsbodems maakten hun intrede en zelfs een duikboot werd ingezet. Over welk conflict dat woedde van 1861 tot 1865 hebben we het hier?
Geen foto gevonden.
Amerikaanse burgeroorlog
29/50
10
Games. Van welke game, die in december 2014 in de winkels komt, ziet u de volgende trailer? Protagonist in het spel is een wereldberoemd archeologe.
Lara Croft and the Temple of Osiris
0/50