PRIME Quiz 2014

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
We zetten het quizzen voort met de Zigzagronde. Bij de frequentere quizzer zal die benaming niet onbekend in de oren klinken. Echter, de nieuwelingen in het vak hebben geen reden om te treuren, aan de hand van de naam zal de structuur van de ronde snel duidelijk worden.
1
Film. Megan Fox is ondertussen een behoorlijk bekende Amerikaanse actrice. Haar doorbraak had ze voornamelijk te danken aan haar rol in de actieprent Transformers, waarna ze in de mediawereld vooral bekend werd als sekssymbool. Haar verschijning in de film is dan ook één van de oorzaken die de kijkcijfers ervan de lucht in liet gaan. Twee jaar later, in 2009, was ze nogmaals te zien in de met zwarte humor doorspekte horrorfilm onder regie van Karyn Kusama. Ze kruipt er in de huid van een cheerleader, die verzeild raakt in een diabolisch ritueel en zo een gruwelijke transformatie ondergaat. Ook deze horrorprent mocht zich aan veel populariteit tegoed doen, zij het niet om de acteertalenten van Fox, die hiervoor een jaar later de Razzie Award in ontvangst mocht nemen voor 'slechtste actrice'. Wat is de naam van deze horrorfilm?
Geen foto gevonden.
Jennifer's Body
23/50
2
Wetenschap. Aan het einde van de achttiende eeuw ontdekte een Engels medicus een doeltreffende methode om mensen te beschermen tegen de levensbedreigende pokken. De patiënt werd opzettelijk met de ongevaarlijke vaccinia of koepokken besmet om een immuunrespons uit te lokken. Daarna bleken de patienten ook een weerstand tegen de gevaarlijke pokken te hebben ontwikkeld. De term vaccin was geboren. Welke arts is de uitvinder van het vaccin?
Geen foto gevonden.
Edward Jenner
9/50
3
Film. Los Angeles, 2019. De wereld is in verval geraakt door vervuilling en overbevolking. Bij gebrek aan plaats begint men de ruimte te koloniseren en om dit te bereiken worden androï̈den ontwikkeld om grondstoffen uit allerlei hemelobjecten te ontginnen. Wat u net hoorde is geen toekomstvoorspelling, maar eerder het scenario van een sciencefictionfilm uit 1982, geregisseerd door Ridley Scott. De prent speelt zich af tijdens de technologische singulariteit, ofwel de tijd wanneer technologie de mens kan overstijgen. Wij zoeken de naam van deze film, waarin de hoofdrol werd vertolkt door niemand minder dan Harrison Ford.
Geen foto gevonden.
Blade Runner
26/50
4
Sport. De twee personen op de afbeelding hadden zich de prijsuitreiking van het voorbije WK waarschijnlijk wel anders voorgesteld. Van zodra een van beide op de grote schermen in Maracanã verscheen, vulde het hele stadion zich met gejouw. U herkent natuurlijk meteen Braziliaans president Dilma Roussef, wij vragen naar de naam van haar gezel op deze afbeelding.
Geen foto gevonden.
Sepp Blatter
40/50
5
Literatuur. Toen Belgisch schrijver Felix Timmermans na een moeilijke periode in zijn leven er weer helemaal bovenop kwam, wou hij zijn nieuwe inzichten met de wereld delen. Dit doet hij in een werk van 1916 dat vaak als zijn meesterwerk wordt aanzien. Het betreffende werk werd in meer dan veertig talen vertaald en deelt zijn naam met zijn hoofdpersonage. Hij is de belichaming van de levensvreugde, die Timmermans wil benadrukken. Het personage groeide uit tot een symbool van het Vlaamse volk. In 1976 wordt het werk verfilmd onder een scenario van Hugo Claus. Over welk gelijknamig personage en literair werk hebben we het hier?
Geen foto gevonden.
Pallieter
24/50
6
Geschienenis. De betere etymoloog zal je vertellen dat het Nederlandse woord "paleis" is afgeleid van de naam van een van de zeven heuvels van Rome. In 44 voor Christus besloot Octavianus, de latere keizer Augustus zich op deze heuvel te vestigen. In de keizertijd bevond zich op deze heuvel het keizerlijk paleis. Het zou ook op deze heuvel zijn dat Romulus de stad Rome stichtte. Over welke heuvel, die zich ten zuiden van het forum en ten noorden van het Circus Maximus bevindt, gaat het?
Geen foto gevonden.
Palatijn
42/50
7
Religie. De Legenda Aurea is een veertiende-eeuwse verzameling van heiligenlevens en kerkelijke feesten, opgetekend door Jacopo da Varazze, bisschop van Genua. Maar dat wist u waarschijnlijk al. In de Legenda Aurea vinden we onder andere het verhaal van een heilige die, zoals heiligen dat wel eens doen, weigerde zijn Christelijke geloof af te zweren. Toen keizer Claudius II hem met de dood bedreigde probeerde hij zelfs de keizer te bekeren. De bewuste heilige wordt vervolgens tot de dood veroordeeld, maar net voordat hij de dood vindt, verricht hij nog een wonder door de blinde dochter van zijn cipier te genezen. Over welke heilige, wiens naamdag in februari valt, gaat het hier?
Geen foto gevonden.
Valentijn
40/50
8
Sport. Toen onderzoekers naar de zaak Fuentes de dossiers van de Spaanse dopingarts doorzochten, keken ze wel even raar op. Ze ontdekten dat een van Fuentes' patienten zich liet behandelen onder de codenaam Piti. Ook de hond van een bekend wielrenner draagt deze naam. Puur toeval? Blijkbaar niet, want in 2008 bleek één van de bloedzakken gevonden bij Fuentes te matchen met het bloed van de bewuste renner. Resultaat: twee jaar schorsing. Dit jaar kon de bewuste wielrenner onder andere klassiekers als de Waalse Pijl en de Clasica San Sebastian aan zijn palmares toevoegen. Op datzelfde palmares prijken ook verscheidene ritten in de Tour de France en de Vuelta. In 2009 werd hij zelfs eindwinnaar in de Vuelta, dit jaar stond hij met een derde plaats eveneens op het podium. Wie is het baasje van Piti?
Geen foto gevonden.
Alejandro Valverde
33/50
9
Gastronomie. U kent het wel, dit culinaire gerei waarmee u kan mengen, klutsen of zelfs kloppen. Het bestaat uit metalen stangetjes in een druppelvorm, die elkaar ontmoeten in een handvat. Maar kent u ook de woordenboekbenaming van dit stukje keukentechnologie?
Geen foto gevonden.
garde
37/50
10
Muziek. Het debuutalbum van de rockgroep waarnaar we op zoek zijn werd platina in de VS na een hit als Only happy when it rains. Wat is de naam van de groep die deze single gemaakt heeft?
Garbage
22/50