PRIME Quiz 2014

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De ronde die volgt is een linkronde. Hier moet je elk antwoord linken aan een letter. Elk antwoord kan je in logisch verband brengen met één van de afbeeldingen op het linkblad, meestal omdat het dezelfde naam heeft.
1
Fauna. We zijn op zoek naar de eigenaar van de penis op deze afbeelding. Opdat niemand de vraag verkeerd zou verstaan: we zijn wel degelijk op zoek naar de naam van een familie van organismen. De mannetjes van deze diersoorten staan berucht om gewelddadige verkrachtingen van de wijfjes. Als evolutionaire tegenreactie ontwikkelden de wijfjes een spiraalvormige vagina met een waar gangenstelsel, waarvan sommige gangen doodlopen. Om de vrouwtjes toch te kunnen bevruchten ontwikkelden de mannetjes op hun beurt een imposant kurkentrekkervormig lid zoals u op de foto kunt bewonderen. Om welke familie van diersoorten gaat het?
Geen foto gevonden.
Eend — A
39/50 - 40/50
2
Wetenschap. De Verenigde Staten hebben vaak te kampen met stormen en tornado’s. Voor velen een bron van dood en verderf, voor anderen echter de oorzaak van een spectaculair schouwspel. Op volgend filmpje ziet u een timelapse van de wolkenactiviteit na zo’n dergelijke storm, gespot in Californië. Onze vraag is eenvoudig: welk wolkengeslacht is voornamelijk te zien op de video?
Cumulus — H
33/50 - 37/50
3
Kunst. Ondertussen zijn we allemaal wel bekend met Engels kunstenaar Banksy, bekend geworden door graffiti gecombineerd met sjabloontechnieken. Banksy heeft echter ook een vrouwelijke evenknie die in niets voor hem moet onderdoen. Net als Banksy begon ze als graffitiartieste en net als Banksy wenst de nieuwe star van de streetart anoniem te blijven. Sterren als Rihanna, Angelina Jolie en Brad Pitt zijn grote fans en tellen met plezier tienduizenden euro’s neer voor haar werk. Graag haar naam.
Geen foto gevonden.
Bambi — E
6/50 - 21/50
4
Actualiteit. De tijd dat een Belg voorzitter was van het IOC ligt achter ons. In 2013 nam een ex-schermer de fakkel—of moeten we zeggen het olympisch vuur—over van Jacques Rogge. Voor het eerst vervult een Duitser deze functie. Wie is de huidige voorzitter van het IOC?
Geen foto gevonden.
Thomas Bach — G
22/50 - 30/50
5
Actualiteit. Recentelijk werd de Britse actualiteit gedomineerd door het referendum waarmee Schotland besliste over zijn toekomst binnen of buiten het VK. Drijvende kracht hierachter was de huidige minister-president van Schotland. Hij had de Schotten beloofd om nog tijdens zijn regeringstermijn een referendum in te stellen. Nadat het No-kamp de overwinning behaalde, kondigde hij aan in november het ambt van minister-president neer te leggen. Over wie gaat het?
Geen foto gevonden.
Alex Salmond — C
24/50 - 29/50
6
Geografie. We zoeken een begrip uit de geomorfologie. Bij bepaalde geologische processen zoals aardbevingen, afschuivingen of drukopheffingen, wordt een deel van het land omhoog gestuwd terwijl een ander deel land juist lager komt te liggen. Het naar beneden verhuisde deel wordt een slenk genoemd, maar hoe duidt een geomorfoloog het omhooggerezen deel aan?
Geen foto gevonden.
Horst — I
11/50 - 9/50
7
Film. Stel u voor, de wereld verdeeld in vijf facties: oprechtheid, vriendschap, eruditie, zelfopoffering en onverschrokkenheid. Op zestienjarige leeftijd wordt iedereen verplicht een keuze te maken tussen de netgenoemde deelgebieden. Gelukkig is dit geen realiteit, we bevinden ons namelijk in het futuristisch Chicago, alleszins volgens Amerikaanse schrijfster Veronica Roth, die te zien is op foto. De roman waarin ze dit scenario beschrijft werd een wereldwijde bestseller en werd door regisseur Neil Burger verfilmd. Hoe heet deze prent, die dit jaar nog in de bioscopen draaide?
Geen foto gevonden.
Divergent — D
38/50 - 41/50
8
Film. In 2001 overleed op 76-jarige leeftijd een Amerikaans acteur en Oscarwinnaar, die waarschijnlijk het best herinnerd zal worden uit de filmkomedie Some like it hot uit 1959, waarin hij zich in vrouwenkleren hult en het gezelschap krijgt van Tony Curtis en Marilyn Monroe. Andere bekende wapenfeiten zijn The apartment, The China syndrome, The odd couple en Grumpy old men. Wat is de naam van deze Oscarwinnaar?
Geen foto gevonden.
Jack Lemmon — F
11/50 - 16/50
9
Fauna & flora. We zijn op zoek naar een familie vogels uit de orde van de zangvogels. De mannetjes zijn zeer fel gekleurd en getooid met sluiers, capes, waaiers en diverse andere accessoires. Deze danken ze aan een zeer ver gevorderde natuurlijke selectie. De soort komt vrijwel enkel voor op Nieuw-Guinea en omringende eilanden en het noord-oosten van Australië. Welke vogel prijkt op de nationale vlag van Papoea-Nieuw-Guinea?
Geen foto gevonden.
Paradijsvogel — B
22/50 - 22/50
10
Muziek. Zo dadelijk hoort u een fragment uit de filmmuziek van de film Inception. Hoe heet de componist achter dit werk?
Hans Zimmer — J
42/50 - 37/50