PRIME Quiz 2014

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
Deze ronde is voorzien van een eenvoudige versie van het periodiek systeem der elementen. Zoals iedereen weet bezit elk chemisch element een afkorting van één, twee of drie letters. Wij hebben deze afkortingen gebruikt als bouwstenen van de antwoorden van deze ronde. Het is dus de bedoeling, aan de hand van de tabel, uw antwoord te vormen met de afkortingen in de tabel. Een voorbeeldje: als we vragen naar de volledige naam van de politieke partij opgericht door Staf De Clerq die tijdens de tweede wereldoorlog collaboreerde met de Duitse Bezetter, dan antwoordt u met 'Vlaamsch Nationaal Verbond'. Dit is een geldig antwoord, want het kan worden gevormd met de elementen Vanadium, Lanthaan, Americium, Scandium, Waterstof, Natrium, Titaan, Zuurstof, nogmaals Natrium, Aluminium, terug Vanadium, Erbium, Boor, Zuurstof en tot slot Neodymium. Uw antwoord moet dus kunnen worden verkregen door chemische symbolen aaneen te schakelen.
1
Sterrenkunde. We zijn op zoek naar een Poolse astronoom, waarvan de publicatie van zijn boek "Over de omwentelingen van de hemellichamen" wordt beschouwd als één van de grootste gebeurtenissen uit de wetenschapsgeschiedenis. Ook is hij grondlegger van een bekende astronomische theorie, die later onmisbaar blijkt te zijn voor de huidige hemelmechanica. De theorie impliceert onder andere de schijngestalten van Venus en Mercurius, een visueel fenomeen dat in zijn tijd nog niet kon worden geobserveerd, maar later werd bevestigd door niemand minder dan Galileo Galilei. Graag de naam van deze astronoom.
Geen foto gevonden.
Nicolaas Copernicus
41/50
2
Sport. Op de foto ziet u een Belgisch judoka die in de jaren negentig tot de wereldtop behoorde. Ze behaalde niet minder dan 13 jaar op rij een podiumplaats op het Europees kampioenschap, waarvan zeven maal goud. Op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta versloeg ze haar Japanse tegenstander in de finale met ipon. Datzelfde jaar werd ze ook verkozen tot Belgisch sportvrouw van het jaar. Ondanks podiumplaatsen op het WK werd ze echter nooit wereldkampioene. Over welke judoka gaat het?
Geen foto gevonden.
Ulla Werbrouck
39/50
3
Mythologie. Aan het hoofd van het Griekse leger dat Troje moest innemen stonden de twee broers Agamemnon en Menelaos, gezamenlijk aangeduid als "de Atriden". Het geslacht der Atriden was reeds van in het begin vervloekt. De stamvader van het geslacht was een rijke koning van Lydia. Zijn hybris was zo groot dat hij het waagde de goden bij hem thuis op banket uit te nodigen en hen het vlees van zijn zoon Pelops voor te zetten. Hij wou hiermee de alwetendheid van de goden op de proef stellen. Geen van de goden nam een hap van het vlees, behalve Demeter, die nog rouwende was om de roof van haar dochter en toetastte. Toen de goden Pelops terug tot leven wekten, ontwikkelden ze de eerste prothese door hem een ivoren schouder te geven—Demeter had de echte immers naar binnen gespeeld. De hoogmoedige koning werd tot eeuwige kwellingen in de Tartaros veroordeeld. Hoe heet dit boosaardig personage?
Geen foto gevonden.
Tantalus
26/50
4
Film. Met het meedogenloze 'Order 66' kwam een einde aan de heerschappij van de jedi. Niet alleen keerde The Chosen One zich tot de Dark Side, ook verhulde een beruchte Sith Master zijn ware identiteit en kroonde zichzelf tot keizer. Wat is de echte naam van Darth Sidious, onder dewelke hij bekend stond als kanselier van de toenmalige Galactische Republiek in het Star Wars universum?
Geen foto gevonden.
Palpatine
31/50
5
Geschiedenis. Wij hopen dat u zich nog herinnert waar u de elementen terugvindt die we de actiniden noemen. In deze serie van 14 elementen bevindt zich precies één element dat zijn naam, zij het via een tussenstap, dankt aan een van oorsprong Italiaans ontdekkingsreiziger. Welke ontdekkingsreiziger gaf zijn naam aan een actinide?
Geen foto gevonden.
Amerigo Vespucci
32/50
6
Kunst. Hij was een Amerikaans kunstschilder en leefde in de 19de en 20e eeuw. Zijn werk behoort tot het realisme en behandelt voornamelijk typisch Amerikaanse thema’s, waarbij de isolatie van het individu vaak centraal staat. Zo zien zijn personages er nooit gelukkig uit, leggen ze nooit actief contact met elkaar en worden vaak achter een raam geplaatst, zoals te zien is op het voorbeeld genaamd Room in New York. Over welke Amerikaanse realist hebben we het hier?
Geen foto gevonden.
Edward Hopper
23/50
7
Wetenschap. We zijn op zoek naar een soort edelsteen. Deze edelsteen kan zo maar even kleurloos, wit, melkachtige blauw, grijs, rood, geel, groen, bruin en zwart zijn. Door de bijzondere microstructuur van deze edelsteen ondergaat licht er diffractie, waardoor een bijzonder kleurenspel ontstaat. De edelsteen is eigenlijk een bijzondere vorm van kwarts, bovendien gaat het over een amorfe stof. Hierdoor moeten we spreken van een mineraloïde en niet van een mineraal zoals dat wel het geval is bij andere vormen van kwarts zoals agaat en onyx. Welke mineraloïde is de nationale edelsteen van Australië?
Geen foto gevonden.
Opaal
19/50
8
Technologie. Op het scherm ziet u een "Hello World"-programma in een bepaalde programmeertaal. De taal werd in 1970 ontwikkeld, maar sloeg niet meteen aan. In de jaren 80 werd ze echter de meest gebruikte onderwijsprogrammeertaal. In welke taal is dit programmaatje geschreven?
Geen foto gevonden.
Pascal
23/50
9
Literatuur. We zoeken de naam van een Nederlands schrijver, geboren in 1863. Hij begon zijn carrière met het schrijven van poëzie en vervolgde deze met het schrijven van o.a. psychologische romans. Zijn werk is een van de eerste Nederlandse vertegenwoordigingen van het naturalisme. Wat is de naam van deze hoofdrolspeler in het Nederlandse literaire landschap, die we misschien vooral kennen van zijn debuutroman, Eline Vere?
Geen foto gevonden.
Louis Couperus
11/50
10
Muziek. Welk slaginstrument herkent u in dit geluidsfragment?
Vibrafoon
17/50