PRIME Quiz 2014

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
We steken opnieuw van wal met een bedankingsronde. De ronde spreekt voor zich: we willen een bescheiden dankbetuiging geven aan een bepaald persoon binnen de studentenkring PRIME.
1
Strip. Naast reeksen als de Rode Ridder en Suske en Wiske, tekende Willy Vandersteen ook enkele minder bekende stripreeksen. In één van deze reeksen spelen de twee landlopers op onderstaande figuur de hoofdrol. Zij zwerven door de negentiende eeuwse lage landen en hun omstreken. Hierbij worden ze steeds achtervolgd door een detective met de naam "nummer 17". Hoe heet dit duo en daarmee ook de stripreeks, die tevens te herkennen is aan de purperen cover?
Geen foto gevonden.
Robert en Bertrand
27/50
2
Film. Richard Gere, Amerikaans acteur, speelt een succesvolle en rijke zakenman die in een samenloop van omstandigheden besluit een prostituee mee te nemen op hotel als gezelschap tijdens zijn zakenreis. Terwijl de tijd verstrijkt leren ze behoorlijk wat van elkaar: hij hoe je een beter mens moet zijn en zij hoe je je als een dame moet gedragen. Naar de naam van deze film die we net beschreven, Pretty Woman, zijn we helaas niet op zoek. Wat ons wel interesseert is de naam van de actrice die de prostituee vertolkte. Kortom: wie is die "Pretty Woman"?
Geen foto gevonden.
Julia Roberts
49/50
3
Games. We keren even terug in de tijd, meer bepaald naar het jaar 1982. In dat jaar bracht de Amerikaanse computerspellenfabrikant Gottlieb een arcadespel op de markt, dat snel aan populariteit won. De speler bestuurt een oranje wezentje, dat goed te beschrijven valt als een bol met benen. Deze heeft als doel een piramide, opgebouwd uit blokken, van kleur te veranderen, terwijl diverse vijanden hem proberen te dwarsbomen. Het spel bleek meteen een groot commercieel succes te zijn. Wat is de naam van deze game, waarvan de arcadekasten tegenwoordig een collectors item zijn geworden?
Geen foto gevonden.
Q*Bert
12/50
4
Wiskunde. Het Internationaal Wiskundecongres wordt erkend als het belangrijkste congres ter wereld over de wiskunde. Zo worden er, tijdens de openingsceremonie, verschillende prijzen uitgereikt, waaronder de Fieldsmedaille. Het programma van dit congres bestaat voornamelijk uit voordrachten, gegeven door de volgens de organisatoren belangrijkste wiskundigen van het moment. Het congres van het jaar 1900 werd een hoogtepunt in de geschiedenis doordat één van die wiskundigen de wereld van de wiskunde uitdaagde door middel van 23 open problemen, waaronder de befaamde en nog steeds onopgeloste Riemannhypothese. Graag de naam van deze Duitse wiskundige, tevens erkend als de meest invloedrijke wiskundige van de negentiende en begin twintigste eeuw.
Geen foto gevonden.
David Hilbert
35/50
5
Seksualiteit. Een cosmetische ingreep die wereldwijd in diverse culturen wordt toegepast is de piercing, oftewel het maken van een gaatje in de huid om daardoor een—meestal metalen—voorwerp te steken. Populaire plaatsen van het lichaam zijn oor, neusvleugel, navel en tong. Sommigen onder jullie weten misschien dat een ringetje door de eikel van de penis ook wel eens kan voorkomen. Misschien tegen uw verwachting in zijn hieraan een aantal voordelen verbonden. Zo geneest het sneller, onder andere omdat urine steriel is en zo het wondje ontsmet. Doordat het ringetje geen scherpe kantjes bevat kan men nog steeds een condoom dragen en sommige mannen beweren zelfs meer genot te ervaren bij de seks. Wij vragen naar de naam van deze piercing.
Geen foto gevonden.
Prince Albert
48/50
6
Business. Wat oorspronkelijk ontstond als een Italiaans merk van olijfolie, groeide later uit tot een internationaal bekend merk van Italiaanse en mediterrane voedselwaren, waaronder pastasausen en kant-en-klare maaltijden. Het bedrijf werd in 1865 opgericht als winkeltje onder het huis van de oprichter en zijn vrouw, naar wie het bedrijf genoemd is. Later werd het opgekocht door Unilever, die het op zijn beurt doorverkocht aan Grupo SOS in 2008. Wat is de naam van dit Italiaans merk?
Geen foto gevonden.
Bertolli
44/50
7
Sport. We zijn op zoek naar een sporter die op 32-jarige leeftijd al heel wat op z'n naam heeft staan. In mei 2010 won hij het wereldkampioenschap snooker en werd zo de eerste Australische wereldkampioen snooker ooit, tevens de eerste speler in 30 jaar tijd niet afkomstig uit de Britse eilanden. Verder heeft hij in het snookerseizoen van 2013-2014 maar liefst honderd centuries gemaakt, een prestatie die geen enkele andere speler heeft kunnen verwezenlijken. Wie is deze linkshandige, Australische wereldkampioen die tot 10 augustus dit jaar nog op nummer 1 stond?
Geen foto gevonden.
Neil Robertson
19/50
8
Muziek. De Oostenrijkse componist naar wie we op zoek zijn heeft behoorlijk wat verwezenlijkt in korte tijdspanne. Op zijn naam staan onder andere meer dan zeshonderd wereldlijke, vocale werken, zeven volledige symfonieën, opera's en heel wat kamer- en pianomuziek. Hoewel de Oostenrijker reeds op 31-jarige leeftijd is gestorven, wordt hij aanzien als één van de beste componisten van het laat classicisme en de vroege romantiek. We hoorden graag de naam van deze componist.
Geen foto gevonden.
Franz Schubert
34/50
9
Literatuur. Mevrouw Bovary is de vrouw van Charles Bovary, een eerlijke, maar behoorlijk saaie dokter. Om aan de banaliteit en leegheid van het provinciale leven te ontsnappen, pleegt ze regelmatig overspel. De roman die dit verhaal beschrijft, wordt, ondanks zijn archetypische aard, sterk geprezen bij critici om zijn psychologische diepgang en sterk uitgewerkte sociale kritiek. Ook wordt het aanzien als één van de eerste moderne realistische romans uit de wereldliteratuur. Wie is de schrijver van dit boek?
Gustave Flaubert
35/50
10
Muziek. Welke Belgische artiest behaalde op het Eurovisiesongfestival in 1987 een tweede plaats met zijn Amour amour?
Plastic Bertrand
21/50