PRIME Quiz 2014

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De laatste ronde van deze PRIME Quiz is een superronde. Dit betekent dat er meer punten te rapen zijn per vraag dan gewoonlijk. We hebben ook dit jaar weer geopteerd voor het gebruiksvriendelijke "1+1=3" systeem. U krijgt tien koppels van twee vragen voorgeschoteld, waarbij elk koppel over eenzelfde thema handelt. Per koppel vallen drie punten te verdienen. Heeft u één vraag juist, dan krijgt u één punt, maar heeft u beide vragen juist, dan krijgt u drie punten; twee plus één gratis dus.
1
Actualiteit A. We zijn op zoek naar een Belgische coöperatieve holding die verbonden was aan het toenmalige ACW. De organisatie had zowel zuiver economische investeringen als ondersteuning van projecten in ontwikkelingslanden tot doel. In de praktijk werden echter tot 90% van de investeringsfondsen belegd in de Dexia-bank. De groep telde zo’n 800.000 particuliere aandeelhouders die hun centjes zagen verdwijnen toen de holding samen met Dexia kopje onder ging. Over welke groep gaat het?
Geen foto gevonden.
Arco
45/50
Actualiteit B. Overmorgen wordt een uitspraak verwacht in een ophefmakend proces tegen een Maasmechelse familie die ervan beschuldigd wordt drugstransporten te organiseren vanuit Zuid-Amerika naar ons land. Jef Vermassen sprak van "een cruciaal proces in de geschiedenis van de Belgische democratie". Hij eist een openbare bespreking van het geheime dossier omdat er door de speurders fouten gemaakt zouden zijn. Over welke familie van Italiaanse inwijkelingen gaat het hier?
Geen foto gevonden.
Aquino
23/50
2
Geschiedenis A. Zuid-Afrika kent maar liefst elf officiële talen, enkel India heeft er meer. De meest gesproken taal in Zuid-Afrika is afkomstig uit de Bantoe-familie en werd oorspronkelijk gesproken door een bepaalde etnische groep. We kennen dit volk nog uit de geschiedenisboeken door een oorlog tegen de Britse koloniale bezetter. Onder de vele bloedige veldslagen bevindt zich de slag bij Isandlwana waar een Brits leger werd afgeslacht. Uiteindelijk gaven de vuurwapens van de Britten echter de doorslag in de oorlog. Welke taal wordt het meest gesproken in Zuid-Afrika?
Geen foto gevonden.
Zoeloe
22/50
Geschiedenis B. In 1823 hield de vijfde president van de Verenigde staten een historische rede voor het congres. Hij veroordeelde elke vorm van Europese inmenging op het westelijk halfrond. Hiermee werd de onafhankelijkheid van nieuwe Zuid-Amerikaanse staten gevrijwaard. Wel werden de nog bestaande Europese kolonies gerespecteerd. Waarschijnlijk lag enkel Amerika's eigen expansiedrang aan de grondslag van dit alles. Welke president introduceerde dit doctrine?
Geen foto gevonden.
James Monroe
22/50
3
Film A. In juli 1944 is de Duitse kolonel Claus von Stauffenberg de leider van een complot tegen Hitler, hij wil Hitler vermoorden waarna een schaduwkabinet de leiding zal overnemen. In 2008 werden deze gebeurtenissen verfilmd. Kolonel von Stauffenberg werd vertolkt door Tom Cruise en de Nederlandse Carice van Houten speelde zijn echtgenote. De regisseur van de film is Bryan Singer, die ook verantwoordelijk is voor de films X-Men en Superman returns. Over welke Tweedewereldoorlogthriller hebben we het?
Geen foto gevonden.
Valkyrie
45/50
Film B. Een clubje van vier personen bestaat uit een straatverkoper, een toppokerspeler, een trotse kok en een kleine zakenman. Met hun vieren bedenken ze het op het eerste zicht foutloze plan om de pokerspeler te laten meedoen met een befaamde pokerwedstrijd en al hun geld op hem in te zetten. Wat we net beschreven is het scenario van de Britse misdaadfilm Lock, Stock and Two Smoking Barrels uit 1998 met acteurs als Vinnie Jones en Jason Statham. De prent is de eerste volledige film die werd geregisseerd door de Britse scenarioschrijver en filmmaker naar wie we op zoek zijn. Wat is de naam van deze dyslectische regisseur, die zich tot 2008 de echtgenoot kon noemen van Amerikaanse zangeres Madonna?
Geen foto gevonden.
Guy Ritchie
38/50
4
Kunst en literatuur A. U ziet twee schilderijen met respectievelijk namen de geklede Maya en de naakte Maya. Aan u om een favoriet te kiezen. Beide werken zijn van de hand van een invloedrijk Spaans kunstschilder en graveur. Onder zijn bekendste werken reken we o.a. "De derde mei van 1808 in Madrid". Daar zien we de executie van Spaanse burgers na een opstand afgebeeld. Het werk van de schilder is te classificeren onder de romantiek, maar kent ook veel moderne invloeden. Welke schilder beïnvloedde onderandere Manet en Picasso?
Geen foto gevonden.
Francisco Goya
25/50
Kunst en literatuur B. Jörgen Hofmeester, een man van middelbare leeftijd, begint aan de epiloog van zijn overbodige leven. Zijn enige reden tot bestaan is zijn hoogbegaafde jongste dochter. Hij is vervuld van angst om haar ooit te verliezen. Dit is het onderwerp van een roman geschreven door Arnon Grunberg die in 2006 uitkwam. Een jaar later won Grunberg er zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs mee. Het zeer succesvolle boek werd verwerkt tot een theaterstuk en tevens verfilmd. Wat is de titel van deze roman?
Geen foto gevonden.
Tirza
30/50
5
Wetenschap A. De nieren zorgen ervoor dat gif en afvalstoffen uit het bloed worden verwijderd, zodat de samenstelling ervan constant blijft. De nier bestaat uit honderdduizenden nefronen. De eigenlijke filtering van het bloed gebeurt in een specifiek onderdeel van het nefron dat reeds in de zeventiende eeuw voor de eerste keer werd geobserveerd door een Italiaans anatoom. Hij gaf het lichaampje, dat op zijn beurt bestaat uit het kapsel van Bowman en de glomerulus, zijn naam mee. We ontvangen van u graag de naam van dit nefron-onderdeel.
Geen foto gevonden.
Lichaampje van Malpighi
10/50
Wetenschap B. In 1923 introduceerde een Oostenrijks-Amerikaans fysicus een belangrijk kwantummechanisch principe. Het stelt dat twee idenitieke fermionen niet dezelfde kwantumtoestand mogen bezetten. Een belangrijk gevolg voor de bouw van het atoom is dat er in een atoom nooit twee elektronen kunnen voorkomen met dezelfde waarde voor alle vier de kwantumgetallen. Graag de volledige naam van dit principe.
Geen foto gevonden.
Uitsluitingsprincipe van Pauli
27/50
6
Sport A. De Wimbledoneditie van 2013 was er een van grote verrassingen. Bij de mannen werden zowal titelverdediger Roger Federer als grote kanshebber Rafael Nadal al vroeg uitgeschakeld. Bij de vrouwen moest titelverdedigster Serena Williams het grastoernooi vroegtijdig verlaten, net zoals Maria Sjarapova en Viktorya Azarenka. Hierdoor kon een Franse tennisspeelster haar eerste grand-slam titel binnenrijven. Het zou ook haar enige grand-slam titel blijven, want een maand later liet ze weten te het proffessionele tenniscircuit te verlaten, wegens mentale en fysieke klachten. Wie won het enkelspel bij de vrouwen van Wimbledon in 2013?
Geen foto gevonden.
Marion Bartoli
26/50
Sport B. We zoeken een Chinese vechtkunst. De sport wordt gekenmerkt door langzame bewegingen die vanuit de buik en erg ontspannen worden uitgevoerd. De vechtkunst kent vele stijlen en variaties, waaronder de Cheng- en de Yangstijl. De Chengstijl bijvoorbeeld is wat explosiever en legt meer de nadruk op zelfverdediging. Het zelfverdedigingsaspect legt de nadruk op het uit evenwicht brengen van de tegenstander. Over welke vechtkunst gaat het?
Geen foto gevonden.
Tai Chi
40/50
7
Games A. We zijn op zoek naar een gameserie, gecreëerd door Polyphony Digital. De serie is exclusief gemaakt voor de PlayStationreeks, maar werd oorspronkelijk ontworpen om het design en de prestaties van een grote selectie bestaande auto's te simuleren. Door het grote succes is het al snel uitgegroeid tot een populaire gamereeks waarvan er sinds december 1997 al meer dan 70 miljoen exemplaren zijn verkocht. Graag de naam van deze serie racegames.
Geen foto gevonden.
Gran Turismo
36/50
Games B. We zijn op zoek naar de naam van een videospelpersonage, geschapen door Nintendo. In 1992 verscheen deze forse kerel voor het eerst in het GameBoyspel Super Mario Land 2, weliswaar als antagonist van het hoofdpersonage. Door de groeiende populariteit van het personage, kreeg het later een eigen franchise, waarin het kereltje uitgroeide tot een ware antiheld. Wat is de naam van dit bezitterige en manipulerende spelpersonage, gekenmerkt door zijn eigenzinnige gezichtsbeharing?
Geen foto gevonden.
Wario
37/50
8
Aardrijkskunde A. Gekneld tussen de Atlantische Oceaan, Senegal en Guinee, ligt een van de armste landen ter wereld. Volgens de rapporten van de Verenigde Naties leeft wel 65% van de bevolking onder de armoedegrens. Het landje dat in oppervlakte niet veel groter is dan Belgie, is economisch voor meer dan 90% afhankelijk van de export van cashewnoten. Bovendien zou het land een draaischijf zijn in de drugstrafiek van Zuid-Amerika naar Europa. Portugees is nog steeds de enige officiële taal. Welke Portugese ex-kolonie werd net beschreven?
Geen foto gevonden.
Guinea-Bissau
12/50
Aardrijkskunde B. Na lange tijd een Britse Kroonkolonie te zijn geweest, werd Hong Kong uiteindelijk een zogenaamde speciale administratieve regio van China. Hetzelfde lot viel te beurt aan een voormalige Portugese kolonie, die zo'n 70 kilometer ten zuidwesten van Hong Kong ligt. De kolonie werd reeds in 1555 gesticht door de Portugezen. Doorheen de 16de eeuw ondernamen de Nederlanders verscheiden pogingen om het gebied te veroveren, maar deze mislukten allemaal. Vandaag de dag is de regio het dichtst bevolkt van alle landen en afhankelijke territoria ter wereld. De casino-industrie floreert er: al in 2006 werden de gokopbrengsten van Las Vegas overtroffen. Wederom vragen we de naam van de beschreven regio.
Geen foto gevonden.
Macau
27/50
9
Fauna & flora A. We zijn op zoek naar de naam van een groente, die vermoedelijk uit Noord-Europa stamt. Het is een van de vele teeltvormen van kool. Er is een lichtgroene en een paarse teeltvorm. Deze groente wordt vooral in Duitsland en Nederland verbouwd en kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Wat is de naam van deze energie-arme knol met Latijnse naam Brassica oleracea?
Geen foto gevonden.
Koolrabi
29/50
Fauna & flora B. We zijn op zoek naar een hert, dat soms als ondersoort van het Europese edelhert wordt gezien. De soort komt vooral voor in Noord-Amerika, waar men ze "elk" noemt. Dit dier is op de eland na de grootste hertensoort en de Nederlands naam betekent in het Indiaans "witte achterzijde". Over welk dier gaat het?
Geen foto gevonden.
Wapiti
13/50
10
Muziek A. Welke Spaanse dans wordt zodra vakkundig gedemonstreerd? Het gaat om een oorspronkelijk Afrikaanse dans die tevens bekend staat als "de dans van de haan en de hen". De naam van deze dans betekent in het Spaans letterlijk "feest".
Rumba
16/50
Muziek B. Welke groep horen we hier aan het werk?
Metallica
33/50