PRIME Quiz 2015

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
We zetten het quizzen voort met de Doodleronde. Deze ronde valt uit de boot vanwege het gebrek aan een rode draad in de antwoorden. Ter compensatie zijn de vragen met elkaar gelinkt via verscheidene doodles van Google die doorheen het jaar 2015 te zien waren op hun hoofdpagina. Wij doken in het archief van 's werelds grootste zoekmachine en kozen voor u de tien interessantste doodles uit.
1
6 januari: Architectuur. We beginnen onze reis op 6 januari 2015, de 154ste geboortedag van Victor Horta, één van Belgiës grootste architecten. Horta was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van een bepaalde kunststijl die de twee decennia rond de eeuwwisseling hoogtij vierde. We vinden deze stijl terug in twee van Hortas meesterwerken, het hotel Tassel en het hotel Solvay. Deze ontwerpen, besteld door Brusselse bourgeoisie, staan bol van de karakteristieke plantmotieven. Welke baanbrekende stijl, ook bekend onder de noemer Jugendstil, hanteerde Victor Horta?
Geen foto gevonden.
Art Nouveau
40/50
2
11 februari: Fauna. Op 11 februari jongstleden stond de doodle in het teken van niemand minder dan wereldvermaard schilder en illustrator Zdeněk Burian. Doet dit niet meteen een belletje rinkelen, dan kan je je troosten met de wetenschap dat de man niet eens een Nederlandstalige Wikipediapagina heeft. Toch oogstte Burian wereldfaam binnen zijn area of expertise, de paleontologische kunst. Doorheen zijn leven vervaardigde hij meer dan 500 prenten waarin prehistorische wezens en landschappen een nieuw leven krijgen. Op het scherm ziet u links een van zijn werken, wij vragen u welk uitgestorven beestje hier voor Zdeněk poseert. Of het diertje blij zou zijn met zijn portret is maar de vraag, want de modernere voorstelling rechts kent heel wat verschilpunten. Als u het hem zelf wil vragen, moet u in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel zijn, waar dertig complete skeletten bewaard worden die gevonden werden in de mijn van Bernissart. Welk schepsel is dit?
Geen foto gevonden.
Iguanodon
36/50
3
13 februari: Literatuur. Het thema van de raaf en de vos komt vaak terug in de wereldliteratuur. Zo blijkt ook uit deze doodle, enkel vertoond in Rusland, die de schrijver van een Russische versie van dit verhaal herdenkt. Het verhaal van de raaf en de vos wordt, net zoals dat van de krekel en de mier, toegeschreven aan een Grieks fabeldichter. Dit heerschap zou als slaaf geboren zijn in het jaar 620 voor Christus en later vrijgelaten zijn. Sommige geleerden trekken zijn bestaan echter sterk in twijfel. Aan welk Grieks dichter worden meer dan 350 fabels toegeschreven, waarvan sommigen misschien van voor zijn geboorte of na zijn dood dateren?
Geen foto gevonden.
Aesopos
19/50
4
15 april: Religie. Op 15 april begon het aspergeseizoen volgens Google. Traditioneel duurt het aspergeseizoen tot 24 juni. Na die dag laat men de planten doorschieten. 24 juni is niet toevallig gekozen, want op die dag viert men in de katholieke Kerk het feest van een belangrijke heilige. Welke heilige, die in de kunst steevast wordt afgebeeld met het lam gods, bejubelt men op 24 juni?
Geen foto gevonden.
Johannes de Doper
8/50
5
15 juni: Geschiedenis. Ongetwijfeld is hij één van de minst succesvolle Engelse koningen uit de geschiedenis. Hij dankt zijn bijnaam aan het feit dat hij als vijfde zoon van zijn vader Hendrik II nauwelijks belangrijke gebieden ontving. En als hij er dan toch kreeg, maakte hij er al snel een zootje van. Tijdens zijn zeventienjarige regeerperiode slaagde hij erin een aanzienlijk deel van de Engelse gebieden op het vasteland kwijt te spelen. Ook in de binnenlandse politiek was hij weinig succesvol. Zo was het op 15 juni dit jaar precies 800 jaar geleden dat deze koning door zijn eigen leenmannen gedwongen werd om de zogenaamde Magna Carta te ondertekenen. Welke Engelse koning wordt neergezet in deze doodle?
Geen foto gevonden.
Jan zonder Land
29/50
6
20 juli: Kunst. Welke schilder schilderde het kunstwerk in deze doodle? Is maar één van de vragen die u zich zou kunnen stellen. Het antwoord is Giorgio Morandi, natuurlijk! Morandis werk is heel erg beïnvloed door een bekender Frans schilder die leefde van 1839 tot 1906. Deze post-impressionist wordt vaak de grondlegger van de moderne kunst genoemd. Zo inspireerde zijn hoekige vormen bijvoorbeeld het kubisme. Picasso zou hem zijn enige meester genoemd hebben. Tot zijn bekendste werk rekenen we de series les baigneurs, waarop badende figuren, meestal vrouwelijk, te zien zijn. Welke kunstenaar schilderde les baigneurs?
Geen foto gevonden.
Paul Cézanne
12/50
7
15 augustus: Film. Op 15 augustus 2015 werd de nationale feestdag van India gevierd. Google herdacht hierbij de historische gebeurtenissen die in 1947 zouden leiden tot de Indische onafhankelijkheid. Verscheidene hiervan verschenen op het witte doek in de iconische film Ghandi uit 1982. Deze prent was een enorm succes en verzilverde niet minder dan 8 oscars. De hoofdrolspeler won de oscar voor beste acteur. Welke acteur, ook bekend van rollen in onder andere Prince of Persia and Shutter Island, speelde Ghandi in de gelijknamige film?
Geen foto gevonden.
Ben Kingsley
20/50
8
26 augustus. Cultuur. We zien het u denken, maar neen ... dit zijn geen sfeerbeelden van op de laatste activiteit van studentenvereniging WINA. In het Spaanse dorpje Buñol wordt elke laatste woensdag van augustus een feest gevierd dat deze iconische plaatjes oplevert. Honderdduizenden rijpe vruchten vinden er elk jaar een abrupt levenseinde, door een half ontbloot lichaam te treffen in een explosie van rode sappen. Het festival ontstond toen jongeren een optocht bekogelden. Dit jaar herinnert Google ons eraan dat dit al weer zeventig jaar geleden is. Onder welke Spaanse naam staat dit feest bekend?
Geen foto gevonden.
La Tomatina
6/50
9
31 augustus: Sport. Op 31 augustus 2015 ging de 135ste editie van de US Open van start. Sinds 1978 gaat dit toernooi door in een publiek park in de New Yorkse borough Queens. Met welke twee woorden refereert men naar dit wereldberoemde park waar het laatste grand slam toernooi van het jaar betwist wordt?
Geen foto gevonden.
Flushing Meadows
21/50
10
15 september: Muziek. Op 15 september werd de nationale feestdag van Honduras gevierd en dat kan natuurlijk niet zonder een doodle van Google ... Met een export van 280.000 ton is dit land de grootste uitvoerder van koffie in Centraal-Amerika. Welke Nederlandse band bezingt hier deze godendrank?
VOF De Kunst
14/50