PRIME Quiz 2015

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
Bij deze ronde hoort een speciaal, extra antwoordblad. Deze ronde is namelijk gewijd aan een architecturaal fenomeen dat vaak te zien is in de gotische traceringen van vensters: de driepas, oftewel trefoil. Het hulpblad heeft de vorm van zo'n trefoil overgenomen, enkel en alleen maar in jullie voordeel. We vermelden hierbij enkele cruciale zaken om alvast enige vorm van twijfel de kop in te drukken. De antwoorden zullen, met mogelijke overlap, perfect in deze Trefoil passen: we verklappen niet waar elk antwoord begint, maar er wordt voor elke vraag wel aangegeven waar het antwoord eindigt: de laatste letter van een antwoord hoort in het hokje aangeduid met de letter E, gevolgd door het volgnummer van de vraag. Zo geeft bijvoorbeeld E1 aan waar het eerste antwoord eindigt. In elk hokje hoort precies één letter. Een lange IJ hoort in twee vakjes, een accent of een streepje hoef je niet te schrijven. Laat je tevens niet verwarren door het 3D effect van de tekening: in een kruising hoort slechts één letter, die hoort bij de twee antwoorden die dit vakje doorkruisen.
1
Politiek. Als de woorden Eurocrisis of Grexit vallen, is deze Nederlandse politicus nooit ver weg. Begin 2013 volgde hij Jean-Claude Juncker op als voorzitter van de Eurogroep. In die hoedanigheid liet hij het niet na om tot vervelens toe op ons tv-scherm te verschijnen, bijvoorbeeld bij de onderhandelingen over een zoveelste steunpakket aan Griekenland. Ook in eigen land vervult hij als minister van financiën een belangrijke post. Hoe heet deze PvdA'er?
Geen foto gevonden.
Jeroen Dijsselbloem
28/50
2
Sport. Een Nederlandse ploeg die de Champions League wint? Sinds de gloriedagen van Ajax midden jaren 뒑90 achter de rug zijn, en nu de grote budgetten domineren, is het nog moeilijk voor te stellen. In het voetbal althans. In het hockey liggen de kaarten helemaal anders. Sinds 2007 werd de Euro Hockey League niet minder dan vier keer gewonnen door een Nederlandse ploeg. En ploeg wist in deze korte periode zelfs twee edities te winnen, en nog één keer derde te eindigen. Dat de ploeg ook recordhouder qua Nederlandse titels is, hoeft eigenlijk zelfs niet te verwonderen. Wat wel verwonderlijk is, is dat deze Europese topploeg haar thuisbasis heeft in een Noord-Hollandse gemeente met iets meer dan 20 000 inwoners. We vragen u naar de naam van de gemeente, tevens de naam van de ploeg als u de letters HC van Hockey Club vooraan weghaalt.
Geen foto gevonden.
Bloemendaal
10/50
3
Aardrijkskunde. Wie wel eens een wereldbol aan nader onderzoek heeft onderworpen, is zeker deze langgerekte eilandengroep opgevallen die wel een brug tussen de VS en Rusland lijkt te vormen. De eilanden zijn grotendeels van vulkanische oorsprong. Dit is natuurlijk niet verwonderlijk, daar ze exact op de breuklijn tussen de Pacifische en Noord-Amerikaanse tektonische platen liggen. Toen de Verenigde Staten in 1867 Alaska kochten van Rusland kregen ze er als extraatje het grootste deel van deze eilandengroep bij. Over welke archipel hebben we het hier?
Geen foto gevonden.
Aleoeten
9/50
4
Geschiedenis. Reeds in de zestiende eeuw, bezat de hoofdstad van het Aztekenrijk een bevolkingscijfer van circa 200.000, vergelijkbaar met een moderne stad als Gent. De stad werd gebouwd op een eiland in het Mexicaanse Texcoco meer, waar we vandaag Mexico-Stad terugvinden. Op de plaats waar vandaag de kathedraal van Mexico-Stad staat, stond een enorme tempelpiramide, waarvan de resten nog te bezoeken zijn. De stad werd in de jaren 1519-1521 verwoest door de troepen van Hernándo Cortés na een veldslag waarin de Azteekse pijlen en speren het moesten afleggen tegen de Spaanse haakbussen. Hoe heette de hoofdstad van het Azteekse rijk waar dit beroemde treffen plaatsvond?
Tenochtitlan
28/50
5
Games. Vroeger was er niet veel nodig om een mens geboeid achter een scherm te houden. Een simpel wit balkje aan beide kanten van een zwart scherm, één dimensie aan bewegingsvrijheid en één pixelvormige bal die wanhopig binnen de grenzen van het display werd gehouden. Ondertussen is het 43 jaar geleden sinds het het wereldbekende videospel Pong uitkwam. Vandaag staat de moderne gamer niet meer versteld van de haarscherpe graphics die op de hedendaagse monitors te zien zijn. Er worden zelfs heuse evenementen georganiseerd waarbij men zijn eigen computer meeneemt om massaal met elkaar te gamen, de grootste in België staat bekend onder de naam Frag-o-matic. Over welk soort evenement hebben we het hier?
Geen foto gevonden.
Lanparty
47/50
6
Wetenschap. De aandoening albinisme wordt veroorzaakt door een defect in de omzetting van een bepaald aminozuur in de kleurstof melanine. Dit aminozuur maakt deel uit van bijna elk eiwit dat in levende wezens voorkomt. Zo is het een belangrijk onderdeel van neurotransmitters en van menselijke hormonen zoals dopamine en adrenaline. Daarnaast speelt deze verbinding een belangrijke rol bij vele processen in de cellen. Een tekort aan deze stof kan o.a. leiden tot depressie en apathie. Om welk aminozuur gaat het hier? Misschien nog een kleine tip voor de mythologie-liefhebber. De gangbare drieletterige afkorting voor dit aminozuur is toevallig ook de naam van de Noorse god van de Gerechtigheid wiens hand werd afgebeten door de wolf Fenrir.
Geen foto gevonden.
Tyrosine
15/50
7
Taal. Om niet van plagiaat beschuldigd te worden, is het ten zeerste aangeraden een bronvermelding bij te houden. Bij het opstellen van de vorige vraag werd bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de bron die op het scherm te zien is. Maar waarvoor staat de afkorting s.n. in dergelijke bronvermeldingen? We herhalen dat in de trefoil geen spaties zijn toegelaten.
Geen foto gevonden.
Sine nomine
26/50
8
Mythologie. Dat mythologisch figuur Narcissus een beetje weg was van zichzelf, is nauwelijks een quizvraag waardig. Interessanter is dat deze Griekse schoonheid niet verantwoordelijk was voor zijn zelf-idolatrie. Deze kreeg hij namelijk als straf van de goden omdat hij het hart van een bergnimf had gebroken. De nimf in kwestie werd bij het eerste zicht tot over haar oren verliefd op Narcissus. Ze was echter een beetje bang voor de super-hottie, en omdat Facebook en Tinder nog niet uitgevonden waren, vond ze er niet beter op dan zich te verstoppen achter een struik. Telkenmale Narcissus iets zei, herhaalde zij luidop zijn woorden. Uiteindelijk kon hij haar overhalen om, met alle goddelijke gratie die zo eigen is aan nimfen, naar voren te treden. Maar Narcissus was gewend om elke morgen zijn eigen ongenaakbare aanbeeld in de spiegel te ontmoeten en vond de nimf, op zijn zachtst uitgedrukt, een wanstaltige troela. Het hart van de verliefde brak in stukjes; de rest van haar leven bracht ze door in grotten. Wat was de naam van deze nimf, a.k.a. wanstaltige troela?
Geen foto gevonden.
Echo
32/50
9
Kunst. In 1536 werd een in Beieren geboren schilder aangesteld als hofschilder van Hendrik de achtste. Doordat bijna elk geschiedkundig leerboek of naslagwerk Hendrik de achtste toont door middel van een van deze schilderijen, zit zijn werk onbewust in het achterhoofd van velen. Toen Hendrik op zoek ging naar een vierde vrouw, vertrouwde hij zijn hofschilder zelfs de belangrijke taak toe om Anna van Kleef te portretteren. Hendrik wou zich er immers wel van vergewissen dat deze kandidate, die hij nog nooit gezien had omdat ze over het kanaal woonde, wel over de nodige uiterlijke kwaliteiten beschikte. Later kreeg de koning hier overigens wel spijt van omdat het schilderij een stuk aantrekkelijker bleek dan de geportretteerde. Deze keer vragen we niet naar de naam van de wanstaltige troela, maar wel naar de familienaam van de schilder.
Geen foto gevonden.
Hans Holbein
8/50
10
Muziek. Weldra zal de ether vervuld worden van een soundtrack uit de film Les Intouchables. De muziek is van de hand van een hedendaags Italiaans pianist en componist. Indien u bij uw voorbereiding voor de achtste Prime Quiz de lijst van Italiaanse presidenten geblokt heeft, en dat wordt natuurlijk wel van de gemiddelde deelnemer verwacht, wordt deze vraag helemaal een weggever. De gezochte componist deelt immers zijn achternaam met zijn opa die de tweede president was van la Repubblica Italiana. Welke componist, die u misschien best kent van stukken met titels als I giorni en Divenire, componeerde deze muziek?
Ludovico Einaudi
22/50