PRIME Quiz 2015

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De ronde die volgt is een linkronde. Hier moet je elk antwoord linken aan een letter. Elk antwoord kan je in logisch verband brengen met één van de afbeeldingen op het linkblad, meestal omdat het dezelfde naam heeft.
1
Actualiteit. Het overgrote merendeel van de vluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan vlucht naar buurlanden. Een kleiner deel beslist om de Odyssee naar Europa aan te vatten. Hiervoor moeten ze eerst naar Turkije reizen, alwaar mensensmokkelaars hen tegen betaling in overvolle bootjes richting de Griekse eilanden sturen. Twee eilanden in het bijzonder kregen recent een erg grote stroom aan vluchtelingen te verwerken. Eén van beide is Lesbos, het andere is het op twee na grootste eiland van de Dodecanesos. Het eiland ligt op minder dan een uurtje varen van de Turkse stad Bodrum. Net als voor Lesbos is toerisme er een zeer belangrijke bron van inkomsten. Op welk eiland in de Zuid-Egeïsche zee zorgde de gecombineerde aanwezigheid van toeristen en meer dan zevenduizend vluchtelingen voor bijzondere contrasten?
Geen foto gevonden.
Kos - F
45/50 - 44/50
2
Geschiedenis. Deze man schreef eigenhandig enkele bloedrode pagina's in de geschiedenis van Cambodja. Als discipel van Mao, voerde hij een agrarisch communisme in. Door onder andere dwangarbeid, ondervoeding, slechte medische zorg en massale executies stierven onder zijn regime naar schatting 2 tot 4 miljoen mensen. Geboren als Saloth Sar, bedacht hij voor zichzelf een bijnaam die beter zou matchen met zijn politieke vermogens. Onder welke naam kennen we deze man die van 1963 tot aan zijn dood in 1998 aan het hoofd stond van de Rode Khmer?
Geen foto gevonden.
Pol Pot - B
41/50 - 43/50
3
Literatuur. Königsberg of Koningsbergen was een Oost-Pruissische stad, die wiskundigen voornamelijk kennen van het zevenbruggenprobleem van Euler. Sinds 1946 staat ze bekend als Kaliningrad, de stad in de kleine gelijknamige exclave van Rusland, gelegen aan de Baltische zee tussen Litouwen, Wit-Rusland en Polen. De op één na bekendste Königsberger is de wiskundige David Hilbert, die opkeek naar de bekendste Königsberger, die we zoeken. Hij stond bekend als uiterst punctueel, volgde een strikt dagschema en heeft Königsbergen nooit verlaten. Over welke verlichte filosoof hebben we het hier, vooral bekend van zijn Kritik der reinen Vernunft uit 1781?
Geen foto gevonden.
Immanuel Kant - H
44/50 - 44/50
4
Wetenschap. Zoals u kunt zien bestaat de menselijke onderarm uit twee botten. Beide beenderen kunnen over elkaar schuiven door een rolgewricht, dit stelt ons in staat om met onze handen een draaiende beweging te maken. Aan de kant van de pink bevindt zich de ellepijp. Hoe noemen we het onderarmbot dat zich aan de kant van de duim bevindt?
Geen foto gevonden.
Spaakbeen - C
38/50 - 33/50
5
Literatuur. Toen de Nobelprijs voor de Literatuur in 1927 werd uitgereikt aan de Fransman Henri Bergson betekende dit een verrassing van jewelste. Iedereen was er al van uitgegaan dat de prijs naar een Duits auteur zou gaan die toen al bekend stond als een van de grote namen binnen de wereldliteratuur. In 1929 mocht hij dan toch zijn Nobelprijs in ontvangst nemen. Vreemd genoeg roemde de Zweedse academie enkel de roman Buddenbrooks die al uit 1901 dateerde. Welke auteur kennen we vandaag de dag toch vooral van latere romans en novelles zoals De dood in Venetië en De Toverberg?
Geen foto gevonden.
Thomas Mann - I
26/50 - 26/50
6
Sport. De naam van deze wielrenner zal voor eeuwig verbonden blijven aan de Ronde van Frankrijk. Hij won er nochtans nooit een rit en raakte niet verder dan een zesde plaats in de eindrangschikking. Toch heeft hij een gedenksteen op een bekende Tourberg die laatst in 2013 werd beklommen. En dankzij hem werden vanaf 1968 de dopingcontroles aangescherpt. Over welke wielrenner gaat het?
Geen foto gevonden.
Tom Simpson - A
36/50 - 42/50
7
Business. Tienduizenden scouts en gidsen zijn er in Vlaanderen. En om die van uniformen te voorzien heeft Scouts en Gidsen Vlaanderen zes winkels, waaronder één in Gent, in de Lange Violettestraat. Maar je kan er ook terecht voor allerhande kampmateriaal, van rugzakken over kaarten tot spelmateriaal. Onder welke naam gaan deze winkels door het leven? Onder dezelfde naam baat Scouts en Gidsen Vlaanderen trouwens ook kamphuizen uit op 8 domeinen in Vlaanderen; het dichtstbijzijnde is Moerkensheide in De Pinte.
Geen foto gevonden.
Hopper - E
23/50 - 31/50
8
Film. In welke animatiefilm uit 2011 ontmoeten we volgende personages: de ara's Blu en Jewel, Pedro de roodkuifkardinaal, Nico de gele kanarie, Nigel de geelkuifkaketoe, Rafael de reuzentoekan en Luiz de buldog?
Rio - D
46/50 - 48/50
9
Literatuur. We geven u een cryptische korte inhoud van een bestseller uit de wereldliteratuur. We zullen u vragen welk boek. Het hoofdpersonage is een man, die een mooi leven leidt en alles heeft wat zijn hartje begeert. Op een dag komt een aantrekkelijke vrouw in zijn leven, die ervoor zorgt dat zijn rustige leventje helemaal overhoop gegooid wordt. Ze worden gexcommuniceerd uit hun omgeving, maar ze weten samen een leven op te bouwen en krijgen een tweeling. Vanaf dan loopt miserie als een rode draad doorheen het verhaal, want de jaloezie van het ene tweelingbroertje wordt het ander fataal. Het trieste verhaal gaat verder met de familiekronieken, extreme weerverschijnselen en de megalomane bouw van een toren en een boot. Van welk bekend boek, de eerste uit een populaire reeks van vijf, hebben we hier enkele voorname plotelementen gegeven?
Geen foto gevonden.
Genesis - G
32/50 - 37/50
10
Muziek. Van dit nummer bestaan meer dan 1500 versies. De Engelse vertaling werd door grootheden als Sinatra en Elvis vertolkt. De artiest die hier de oorspronkelijke versie brengt heeft een bijnaam die nagenoeg even bekend is als zijn echte naam, graag deze bijnaam.
Cloclo - J
21/50 - 25/50