PRIME Quiz 2015

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
1
Flora. Stel je belandt moederziel alleen in een uitgestrekt woud. Als ervaren survivaldeskundige weet je dat het aanmaken van een vuur je overlevingskansen drastisch zou verhogen. Hiervoor heb je aan ontstekingsmiddel en brandstof, zoals hout, niet genoeg. Om het vuur aan te maken heb je licht ontvlambaar ontstekingsmateriaal nodig. Elke ervaren vurenmaker weet dat de gedroogde pluizen van een bepaalde plantenfamilie hiervoor uiterst geschikt zijn. Aan de uiteinden van de stengels van deze planten vinden we de karakteristieke sigaarvormige aren. Wat is de Nederlandse benaming van de Typhaceae-familie?
Geen foto gevonden.
Lisdodde
17/50
2
Wetenschap. Na de hersenen is de lever het meest veelzijdige orgaan van het menselijk lichaam. Omdat de lever zoveel onmisbare functies voor zijn rekening neemt, is eventuele schade levensgevaarlijk. De lever beschikt hiervoor, als enige orgaan in het lichaam, over een niet te evenaren superkracht: het vermogen om te regenereren. Toch is ook de lever niet onoverwinnelijk. Bij te zware belasting ontstaat niet-functioneel littekenweefsel, waardoor de levercapaciteit sterk kan afnemen. In de westerse wereld is alcoholmisbruik de meest voorkomende oorzaak, maar ook ziekten als hepatitis B of C kunnen aan de basis liggen. Hoe heet dit proces waarbij gezond leverweefsel onomkeerbaar wordt vernietigd en wordt omgezet in littekenweefsel?
Geen foto gevonden.
Cirrose
40/50
3
Sport. Tiger Woods mag je gerust de belangrijkste figuur in de golfsport van de laatste 20 jaar noemen, maar in tegenstelling tot de vijf jaar jongere Woods draaide dze golfer de laatste jaren wél nog mee op het hoogste niveau. In tussentijd behaalde hij zelf vijf majoroverwinningen, wat hem volgens deze rangschikking de op Woods na beste speler van de laatste 20 jaar maakt. Hij triomfeerde al op drie van de vier majortoernooien en strandde op de US Open al zes keer op de ondankbare tweede plaats. Deze rechtshandige Amerikaanse golfer is voorts bekend omdat hij zijn swing met de linkerhand speelt. Welke professionele golfspeler die al 51 toernooien wist te winnen, dankt daaraan zijn bijnaam Lefty?
Geen foto gevonden.
Phil Mickelson
4/50
4
Gastronomie. Net als de Italiaanse pasta, komen ook Aziatische deegwaren in allerlei smaken, vormen en maten. Zo ziet u links bijvoorbeeld een gerecht met Mie. Dit is een soort Chinese spaghetti gemaakt uit tarwemeel, die we ook kennen uit het gerecht Bami Goreng. Rechts ziet u zogenaamde Glasmie, een vaak zeer dunne, halfdoorzichtige noedel die gemaakt wordt van zetmeelhoudende bonen, wortels of knollen. Glasmie wordt vaak verward met de noedelsoort in het midden, die echter helemaal niet doorzichtig is en gemaakt wordt van rijst. De deegwaren in het midden kunnen op gelijksoortige wijze als de, overigens veel geler gekleurde, links afgebeelde Mie klaargemaakt worden. Ze kunnen echter ook schitteren in salades, soepen of loempia's. In het Nederlands wordt naar deze middelste noedels wel eens gerefereerd als rijstvermicelli, maar een gangbaardere Nederlandse benaming komt oorspronkelijk uit de Chinese Min Nan-dialecten. Gelieve deze neer te pennen.
Geen foto gevonden.
Mihoen
21/50
5
Televisie. Deze acteur speelde het personage Ben in de VTM-serie Familie. Dit personage vertrok als ontwikkelingshelper naar Afrika. Toen deze acteur zijn entree maakte in de VRT-serie FC De Kampioenen, was dit als Pol De Tremmerie die terugkwam na een lang verblijf in inderdaad ... Afrika! Wie vertolkte beide rollen?
Geen foto gevonden.
Ben Rottiers
35/50
6
Actualiteit/Geschiedenis. In het Antwerpse Statiekwartier bevindt zich een plein, genoemd naar de Brugse deken van de weversgilde die de Brugse volksopstand leidde, welke aanleiding zou geven tot de Guldensporenslag. In het najaar van 2012 kwam het plein terecht in het oog van een fikse mediarel toen enkele kunstenaars opriepen de naam van het plein te wijzigen: ze stelden voor om het te vernoemen naar een in 1997 gestorven dichter die toevallig dezelfde achternaam droeg, hetgeen de overgang makkelijk moest doen verlopen. De naam van het plein bleef wat die was. Naar welke Brugse volksheld, één van de aanvoerders bij de Brugse Metten, is het genoemd?
Geen foto gevonden.
Pieter de Coninck
23/50
7
Electronica. In de linkse schakeling zal het lampje gaan branden, in de rechtse niet. Dit met dank aan het rood gekleurde elektronische onderdeel. Dit onderdeel heeft de erg nuttige eigenschap dat het elektrische stroom in één richting veel beter doorlaat dan in de andere richting. Vandaag de dag worden vooral exemplaren gebruikt die werken op basis van halfgeleiders. De toepassingen zijn zeer verscheiden, zo worden deze elektro-elementen bijvoorbeeld gebruikt om wisselspanning om te zetten in gelijkspanning. Hierdoor vind je ze onder andere in je televisietoestel en microgolfoven. Hoe heten deze componenten waarvan je op het scherm enkele uitvoeringen kan bewonderen?
Geen foto gevonden.
Diode
30/50
8
Strip. Ondanks alle inspanningen van onderzoekers op De Sterre is dit waarschijnlijk de bekendste professor natuurkunde met Belgische roots. Neen, we hebben het niet over Lieven Scheire die zijn studie fysica niet eens afmaakte, maar wel over een in Brussel ontstane maar toch op en top Britse gentleman. Hoewel Schots van origine, groeide hij op in India. Nadien studeerde hij in Glasgow. Tijdens zijn professionele carrière woonde hij in Londen, Park Lane 99 bis, op een appartement dat hij deelde met zijn beste vriend, een kapitein bij de Britse inlichtingendienst. Hij is vooral bekend als uitvinder van de Zwaardvis, het wapen dat de Derde Wereldoorlog in zijn definitieve plooi legde. Wie is deze bebaarde professor natuurkunde?
Geen foto gevonden.
Philip Mortimer
32/50
9
Games. We zijn op zoek naar een spelreeks die zijn ontwikkeling doormaakte tijdens de populariteitspieken van twee bekende gamefranchises: Mario en The Legend of Zelda. Het spel nam de tweedimensionale exploratiestijl over van Mario, maar liet zich inspireren door The Legend of Zelda om af te stappen van de lineaire progressie aanwezig in Mario. De samenstelling van de spellenreeks sloeg meteen aan: als alienbevechtende Samus Aran vocht het spel zich naar de top van de populariteitsberg. Het eerste spel dateert al van 1986 en op dit moment is het dertiende spel van de reeks in ontwikkeling. Wat is de naam van deze populaire, in de ruimte gesitueerde spellenreeks?
Geen foto gevonden.
Metroid
22/50
10
Muziek. Enkele jaren geleden maakte België een ware balkan-hype door. Deze artiest is al een oude rot in dit muziekgenre. In 1974 richtte hij een band op die zou uitgroeien tot een van de meest populaire van voormalig Joegoslavië. Hij componeerde o.a. de muziek van de film Underground uit 1995, die heel wat navolging kende in Balkanorkesten over de wereld heen. Ook in België is deze man geen onbekende, zo was hij headliner op menig Balkanfestival. Vijf jaar geleden nog, zorgde de toen zestigjarige artiest voor een feestje op het Sfinksfestival. Welk Servisch artiest ziet en hoort u hier aan het werk?
Goran Bregovic
12/50