PRIME Quiz 2015

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De laatste ronde van deze PRIME Quiz is een superronde. Dit betekent dat er meer punten te rapen zijn per vraag dan gewoonlijk. We hebben ook dit jaar weer geopteerd voor het gebruiksvriendelijke "1+1=3" systeem. U krijgt tien koppels van twee vragen voorgeschoteld, waarbij elk koppel over eenzelfde thema handelt. Per koppel vallen drie punten te verdienen. Heeft u één vraag juist, dan krijgt u één punt, maar heeft u beide vragen juist, dan krijgt u drie punten; twee plus één gratis dus.
1
Actualiteit A. Maak kennis met Abubakar Shekau, sinds 2009 leider van één van de dodelijkste terreurorganisaties ter wereld. Hoofdzakelijk actief in Noord-Nigeria streeft deze organisatie naar de oprichting van een Nigeriaans Kalifaat met de Sharia als wetboek. In 2014 bundelde ze voor deze missie krachten met Islamitische Staat. Hoe heet deze beweging die in april 2014 de hele wereld wist te schokken met de massaontvoering van minstens 200 schoolmeisjes?
Geen foto gevonden.
Boko Haram
45/50
Actualiteit B. De streek Khyonesië in Zuidoost-Azië is een vindplaats van magische kristallen. Volgens een theorie van ene Jasper Dubois zouden deze kristallen door de plaatselijke Khyonesische stammen gebruikt worden in godsdienstige rituelen. Volgens sommigen zijn er in de Khyonesische ondergrond zelfs nog grotten te vinden waar zich bovennatuurlijke fenomenen voordoen ... Aldus het verhaal achter de allernieuwste attractie van pretpark Bobbejaanland. Het gaat om een zogenaamde belevingstunnel. Bijzonder is dat er zich reeds in de wachtrij acteurs bevinden om de bezoekers op een voorshow te trakteren. Hoe heet deze attractie die in april 2015 officieel in gebruik werd genomen?
Geen foto gevonden.
The Forbidden Caves
5/50
2
Games A. De Aarde is een puinhoop, diverse boosaardige ziektes zijn uitgebroken over de ganse wereld. Als niets wordt ondernomen, dreigt de mensheid voor eens en voor altijd te worden uitgeroeid. Jullie worden als team van specialisten onmiddellijk ingezet tot onderzoek en ontwikkeling van medicatie voor de diverse plagen die de wereld teisteren. De sleutel tot overwinning is coöperatie. Door optimale rolverdeling en strategisch uitgevoerde acties, zoals het reizen tussen steden en bouwen van onderzoekscentra, kan de selecte groep experts de mensheid redden voor het te laat is. Welk bordspel werd hier zojuist omschreven?
Geen foto gevonden.
Pandemie
25/50
Games B. Als je een korte samenvatting opzoekt van de game waarnaar we op zoek zijn, blijft men kort en to the point: een groep wetenschappers maakt een portaal naar een andere dimensie, waardoor ze per ongeluk aliens vrijlaten die iedereen vermoorden. De speler kruipt in de rol van Gordon, een vrij man die het experiment van het onderzoeksbedrijf Black Mesa overleefde. Aan de hand van diverse wapens, waaronder een vertrouwde koevoet, probeert hij zich een weg te banen doorheen de horde exotische wezens. Het softwarebedrijf achter de schermen is Valve, dat op het internet ervan wordt beschuldigd niet tot drie te kunnen tellen. Wat is de naam van deze serie first-person shooters, waarvan gamers ondertussen al negen jaar wanhopig wachten op het derde spel in de reeks?
Geen foto gevonden.
Half-Life
38/50
3
Kunst en literatuur A. In 1964 kwam de film Empire uit. Deze is volledig in zwart wit, volledig stom en duurt een volledige acht uur en vijf minuten. Dit alles wordt volledig goed gemaakt door een ijzersterk plot. We zien, de volle acht uur en vijf minuten lang, een onafgebroken opname van het Empire State Building. Lampen die aan en ook weer uit gaan vormen zeer gevarieerde plotwendingen. Omdat dit meesterwerk de laatste vijf minuten wat langdradig wordt, is het misschien niet geheel verwonderlijk dat we de regisseur vooral kennen van andere bezigheden. Zo was zijn kunstcarrire wél zeer geslaagd. Welke kunstenaar, filmregisseur en auteur kennen we vooral van enkele ijzeren recipiënten en van zijn gestileerde portretten van twintigste eeuwse beroemdheden?
Geen foto gevonden.
Andy Warhol
36/50
Kunst en literatuur B. In 2014 ging de AKO-literatuurprijs naar een roman van Stefan Hertmans. Hij beschrijft hierin het levensverhaal van zijn opa Urbain Martien vanaf de belle epoque tot aan het interbellum. In drie delen vertaalde Hertmans in zijn hoogst eigen stijl, zijn grootvaders memoires tot een waar meesterwerk. Het verhaal culmineert in de enorme prijs die de Spaanse griep van het hoofdpersonage eist. Welk werk over de eerste wereldoorlog hield Tom Lanoyes Gelukkige Slaven van de eerste prijs?
Geen foto gevonden.
Oorlog en Terpentijn
21/50
4
Wetenschap A. De aardse maan is met ongeveer 1/81ste van de aardmassa zo groot dat er over een dubbelplaneet kan gesproken worden. Mars moet het stellen met twee luttele maantjes die minder dan een miljoenste van de marsmassa wegen. Beide zijn genoemd naar zonen van de Griekse goden Mars en Venus. De kleinste marsmaan heet Deimos, net zoals de Griekse god van de paniek. De grootste marsmaan bevindt zich dichter bij de rode planeet en heeft amper 7u en 40 minuten nodig om deze volledig te omwentelen. Hoe heet deze maan?
Geen foto gevonden.
Phobos
24/50
Wetenschap B. U ziet een overzicht van elementen met hun respectievelijke atoomstralen. In welke lengte-eenheid, genoemd naar een van de grondleggers van de spectroscopie, zijn deze atoomstralen uitgedrukt?
Geen foto gevonden.
Ångström
33/50
5
Film A. In 1850 schreef Hendrik Conscience een roman over een arme boerenzoon die tijdens zijn legerdienst blind wordt ten gevolge van de deplorabele levensomstandigheden. Toch laat zijn geliefde hem niet vallen. In 1974 verfilmde Roland Verhavert deze roman met, hoe kan het ook anders, Jan Decleir in de hoofdrol. Wat is de naam van deze film die in Berlijn genomineerd werd voor een Gouden Beer?
Geen foto gevonden.
De Loteling
13/50
Film B. We zijn op zoek naar de titel van een romantische komedie die uitkwam in 2001. Op een bepaald punt in deze prent besloot het hoofdpersonage, een volwassen bullebak een lesje te leren: ze brak binnen in zijn appartement en haalde heel wat klassiek kattenkwaad uit, waarbij ze onder andere zijn tandpasta met zijn voetenzalf verwisselde en zijn wekker drie uur te vroeg zette. Het resultaat kunt u zien in volgende scène. Graag de volledige, originele titel van de film.
Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
26/50
6
Sport A. Eigenlijk is deze term afkomstig uit het Surinaams, maar ondertussen kent bijna iedere voetballer in elke uithoek van de wereld hem. Hij omschrijft de actie waarbij een voetballer een tegenstander de bal door de benen speelt en daarbij - zeer belangrijk - zelf in balbezit blijft. In het gewone veldvoetbal is het vaak niet meer dan een aardigheidje, maar in het straatvoetbal is het maken van deze actie zowat het hoofddoel. In alle geval is het een vernedering voor de door de benen gespeelde verdediger.
Geen foto gevonden.
Panna
28/50
Sport B. Deze klimmer-tijdrijder geldt als één van de betere ronderenners van zijn generatie. Bij zijn tweede Tourdeelname maakte hij furore door als meesterknecht zijn kopman naar de overwinning te loodsen en tussendoor zelf een rit te winnen. Hij strandde uiteindelijk op de tweede plaats in het eindklassement. Op zijn palmares staan o.a. vijf ritoverwinningen in de Ronde van Frankrijk, één maal het bergklassement en een bronzen Olympische medaille in het tijdrijden. Welke wielrenner omschreven we zonet? U krijgt ook een afbeelding van zijn vriendin, die al bewees goed van de tongriem gesneden te zijn.
Geen foto gevonden.
Chris Froome
20/50
7
Geschiedenis A. De eerste systematische in kaart brenging van het gebied dat we vandaag kennen als België geschiedde tussen 1771 en 1778. Onder leiding van een Oostenrijkse artillerie-generaal werden toen de gehele Oostenrijkse Nederlanden in maar liefst 275 supergedetailleerde kaarten opgetekend. Doordat elk bouwsel, elke vorm van vegetatie, elke gracht en zelfs elke galg met de hand zijn neergetekend, is het geheel een waar kunstwerk. In 2009 werd dit geheel als een 12 kilogram wegende atlas heruitgegeven door Lannoo in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Geografisch Instituut. U mag zowel antwoorden met de naam van deze beroemde kaarten als met de naam van de opdrachtgevende generaal; beide zijn namelijk gelijk.
Geen foto gevonden.
Ferrariskaarten
20/50
Geschiedenis B. U ziet hier de opperbevelhebber van de geallieerde troepen bevelen uitdelen voor D-day. Full-Victory or Nothing: deze Amerikaanse vijf-sterren generaal had natuurlijk gemakkelijk praten, want in tegenstelling tot een groot deel van de toehoorders, stond hem na de oorlog wel nog een lang en gezond leven te wachten. Een leven waarin hij de hoogst mogelijke militaire en politieke functies zou vervullen. In 1950 werd hij Supreme allied commander van de NAVO. Als kers op de taart, werd deze man drie jaar later verkozen tot 34ste president van de Verenigde Staten. Wie baande zich een weg naar het oval office met de slogan I Like Ike?
Geen foto gevonden.
Dwight Eisenhower
35/50
8
Aardrijkskunde A. En dan betreden we nu het hoogtepunt van onze toeristische rondtrip. Aan uw rechterzijde ziet u het niet minder dan iconische portret van de befaamde voorzitter. Elk jaar moet dit overschilderd worden omwille van de smog. Ja, neemt u gerust foto's! Aan uw linkerzijde bevindt zich zijn mausoleum. Voor u, kan u dan weer de Grote Hal van het Volk aanschouwen. Op welke specifieke locatie, met een oppervlakte van bijna een halve vierkante kilometer, bevinden we ons?
Geen foto gevonden.
Plein van de Hemelse Vrede
35/50
Aardrijkskunde B. In koloniale tijden had het land Burkina Faso een andere naam en een andere vlag. Het land was genoemd naar een belangrijke rivier in West-Afrika. Deze stroom ontstaat door de samenvloeiing van drie rivieren, waarvan de bovenlopen zich in Burkina Faso bevinden. Deze kleinere rivieren dragen dezelfde naam als de grote, weliswaar voorafgegaan door de omschrijvingen zwart, rood en wit. Vandaar ook de kleuren in de voormalige vlag van Burkina Faso. Om welke 1500 km lange rivier gaat het?
Geen foto gevonden.
Volta
10/50
9
Fauna en flora A. Dit is een van de meest algemeen voorkomende zoetwatervissen in Vlaanderen. Hij is te herkennen aan de korte puntige vin op de rug en aan de lange aarsvin, waarmee hij zich onderscheidt van bijvoorbeeld de karper. Omdat deze vissen als jongen dierlijk plankton eten, dragen ze bij tot de vertroebeling van onze wateren. De volwassen exemplaren foerageren in scholen, waarbij ze in modderige of zanderige bodems op zoek gaan naar kleine diertjes. Het talrijke voorkomen en de omvangrijke grootte (in extreme gevallen tot 80-90 cm) maakt deze vis erg geliefd in de hengelsport. Wij verlangen niet meer dan de naam van deze vissoort.
Geen foto gevonden.
Brasem
8/50
Fauna en flora B. Bent u al eens gaan schaatsen in de Kristallijn, de Gentse schaatsbaan? Hebt u toen ook het adres opgezocht? In deze afgelegen straat aan de Schelde woonden vroeger groentekwekers die snijbiet en andere groenten kweekten voor stedelingen. Sinds de massaproductie in de landbouw is dat beroep uitgestorven en is ook snijbiet een "vergeten groente" geworden. Snijbiet is nochtans gemakkelijk te telen, groeit snel en is lekker, tenminste als je de aardsmaak kunt verdragen die zo typisch is voor bieten. Wat is de Vlaamse naam waaronder snijbiet bekend staat, afhankelijk van de bron een echt synoniem of een snijbietvariant met dikkere nerven en minder blad? De straatnaam van de Kristallijn verwijst nog steeds naar deze vergeten bladgroente.
Geen foto gevonden.
Warmoes
15/50
10
Muziek A. U hoort een nummer van de bestverkopende all-ladies muziekgroep aller tijden. Welke groep is dit?
Destiny's Child
36/50
Muziek B. En dan zijn we nu al weer toe aan de allerlaatste vraag van de achtste PRIME Quiz. Zoals altijd zijn we kort en to-the point: wie is de uitvoerder van dit nummer?
Kinderen voor Kinderen
41/50