Breinbreker april-mei

Breinbreker

De dappere krijger Hercules verkeert in een woeste strijd met de Hydra, een 9-koppige draak. Telkens wanneer Hercules een kop van de draak afhakt, groeien er twee nieuwe in de plaats. Hercules blijft maar hakken, tot zijn zwaard op een gegeven moment breekt en de Hydra wel 2020 koppen bezit! Beroofd van een wapen staat Hercules op het punt om zich gewonnen te geven, wanneer zijn goede vriend Iolaus te hulp komt. Met een grote zwaai haalt hij een glimmende toorts boven: een magische toorts die in één aanval precies een volkomen kwadraat aantal koppen van de draak kan verschroeien. Hoera!

De Hydra laat zich echter niet van de wijs maken en past zijn metabolisme aan. Na elke aanval doet het monster het volgende: eerst telt het het aantal overgebleven koppen, neemt daarvan de vierkantswortel en rondt dat getal tenslotte af naar het dichtstbijzijnde geheel getal. Dat getal is het aantal hoofden dat teruggroeit.

De Hydra sterft op het ogenblik dat het geen koppen meer heeft. Kunnen Hercules en Iolaus het monster nu wel doden?

 

Oplossing gevonden? Stuur hem dan vóór 1 juni naar prime.breinbrekers@lists.ugent.be en maak kans op een jaarabonnement op het wiskundetijdschrift Pythagoras.


De winnaar van de vorige breinbreker is Seppe Van Bogaert, proficiat! 
We ontvingen ook correcte inzendingen van Wannes De Maeyer, Toon Baeyens, Tim Decraene, Stijn Cambie, Dean Holm, Georgi Baklicharov & Jeroen van der Hooft, Yannick Neyt, Shirin Abou Shady en Bart Van Gasse
Bedankt!