Fotoalbum 2014-2015

Spellenavond

Helaas alweer de laatste activiteit van het semester: een gezellige spellenavond onder wiskundevrienden.

Mathemagics

Wiskunde en goochelen: een connectie die je niet meteen zou verwachten! Jens Bossaert illustreerde hoe wiskundige stellingen en principes tot boeiende goocheltrucs kunnen leiden.

PSA: stelling van Monsky

Jef Laga bewees op deze problem-solvingavond dat een vierkant niet te verdelen is in een oneven aantal even grote driehoeken, langsheen het lemma van Sperner en p-adische getallen.

Origamiavond

Een tweede editie van de origamiavond, waarop we weer verschillende raakvlakken tussen wiskunde en papier vouwen uit de doeken deden. En daarna zelf aan de slag natuurlijk!

Bewijzenmarathon

De kleine stelling van Fermat is een klassieker uit de getaltheorie, en bewezen we hier vanuit een tiental verschillende perspectieven. Gelukkig was ons bord groter dan de marges van Fermat!

Workshop Mathematica

Prof. dr. ir. Jan Baetens gaf ons een introductie op het veelzijdige softwarepakket Wolfram Mathematica, dé state-of-the-art wiskundige software van het moment.

PUMA-proclamatie

∏-dag was dit jaar bitterzoet: enerzijds was 3/14/'15 een speciale editie, maar anderzijds viel die net op een zaterdag. Daarom vierden we de PUMA-proclamatie met traditioneel pizzafestijn een dag vroeger.

PUMA 2015

De PUMA is onze wedstrijd voor liefhebbers van wiskundige probleempjes; voor de zes uitdagende vragen mochten uitsluitend de grijze cellen gebruikt worden. Op de eerste plaats eindigde Jens Hemelaer.

Wiskundigen aan het werk

Wat kunnen we later aanvangen met ons diploma? Deze vraag stelt iedere wiskundestudent zich vroeg of laat, en werd verhelderend beantwoord door vier alumni die hun werkervaringen met ons deelden.

Problem-solvingavond

In de lessen Algebra leren we dat een veld minstens twee elementen moet hebben, een 0 en een 1. Tim Seynnaeve, even terug uit Bonn, besprak echter het raadselachtige veld F1 met slechts één element.

Folkdansfestijn

De beentjes gingen weer lustig van de vloer op het Emmy Noether Folkdansfestijn, waar Jeroen Demeyer nieuwe folkdansen demonstreerde, je kon genieten van de muziek of een babbeltje slaan in de lounge.

COMA 2014

Processors kreunden opnieuw op de COMA, de wedstrijd van PRIME waarbij het de bedoeling is via de computer enkele wiskundige problemen op te lossen. De winnaar werd uiteindelijk Wouter van Steenberge.

PRIME Quiz VII

Editie zeven van de PRIME Quiz werd georganiseerd door een nieuw team, maar deze hebben het nalatenschap van hun voorgangers hoog gehouden en vestigden opnieuw een geslaagde, uitdagende quiz.

Spellenavond

Puzzels ontwerpen, hoe zit dat juist in elkaar? Raf Peeters leerde ons het antwoord, vanaf het ruwe idee tot de concrete uitvoering. Daarna werden er weer naar hartelust spelletjes gespeeld.

PSA: magische vierkanten

Magische vierkanten barsten van de mystieke patronen en figuren. Bart Michels verklaarde een deel van de magie als inleiding van een geslaagde problem-solvingavond.

Workshop: genererende functies

Genererende functies slaan een brug tussen analyse en combinatoriek. Bart Michels, Ben De Bondt en Jens Bossaert illustreerden deze mooie techniek op enkele voorbeelden. Daarna was het tijd voor oefeningen!