Presentaties lezingen
Submitted by Jannes Braet on
Bekijk de presentaties die tijdens de lezing werden gebruikt.
Submitted by Jannes Braet on
Submitted by Kobe Vanhoucke on
Donderdag 14/11 zal professor Wim Veys een lezing geven over veeltermcongruenties. Het aantal oplossinging van zo'n veeltermongruentie is een intrigerend probleem uit de getaltheorie. Ben je geïnteresseerd? Kom dan zeker langs in de S9 om 18:30! Tot dan!
Submitted by Vincent Batens on
Op deze lezing zal prof.
Submitted by Vincent Batens on
Van 17 oktober tot 12 november is de tentoonstelling "Imaginary: pracht en kracht van wiskunde", een interactieve en visuele tentoonstelling over wiskunde.
Op de Imaginary tentoonstelling staan 13 posters over algebraische oppervlakken. Deze zijn de visualisaties van reële oplossingen van vergelijking in drie variabelen.
De oppervlakken op de tentoonstelling zijn grotendeels glad en vloeiend. Veel oppervlakken echter ook bijzondere punten, zoals bijvoorbeeld spitse punten ziet. Dat zijn voorbeelden van singularitieiten.
Submitted by Wannes De Maeyer on
De ham-sandwichstelling zegt dat gegeven twee sneetjes brood en een schelletje ham, het steeds mogelijk is om met één vlakke snede van een mes zowel beide stukken brood als de ham precies in twee gelijke delen te verdelen. In deze lezing zullen we uitleggen hoe een dergelijke eigenschap bewezen kan worden via de technieken van de algebraïsche topologie, waarbij topologische problemen vertaald kunnen worden naar vraagstukken over algebraïsche structuren, zoals groepen.
Submitted by Wannes De Maeyer on
Van antilichamen en amoeben tot zwarte gaten en zombies, niets lijkt te bizar om als metafoor te dienen voor nog maar eens een “nieuwe” optimalisatiemethode. Wat is er aan de hand in dit onderzoeksgebied? En vooral: dragen deze metaforen iets wezenlijks bij?
In deze lezing onderwerpt Kenneth Sörensen het fenomeen van de metafoorgeïnspireerde metaheuristieken aan een kritische analyse.
Submitted by Wannes De Maeyer on
Wat is wiskunde onderzoek? Die vraag heb je je misschien al eens gesteld. Wel prijs u gelukkig! Vanavond komen een aantal doctoraatsstudenten hun onderzoek voorstellen. Het belooft dus een zeer leerrijke avond te worden!
Tot dan!
Submitted by Wannes De Maeyer on
Van antilichamen en amoeben tot zwarte gaten en zombies, niets lijkt
te bizar om als metafoor te dienen voor nog maar eens een “nieuwe”
optimalisatiemethode. Wat is er aan de hand in dit onderzoeksgebied? En vooral: dragen deze metaforen iets wezenlijks bij?
In deze
lezing onderwerpt Kenneth Sörensen het fenomeen van de metafoorgeïnspireerde metaheuristieken aan een kritische analyse.
Submitted by Sebastian Petit on
Het nieuws staat er vol van: dagelijkse besmettingen, groeiende ziekenhuisopnames, mogelijke vaccins... Om goed vat te krijgen op het virus moeten we kijken naar de cijfers. Maar wat kunnen die cijfers ons vertellen en hoe moeten we daarmee omgaan? Tijdens deze lezing werpen we een blik achter de schermen bij de verschillende modellen die gebruikt worden in de pandemie.
Submitted by Roxanne Daelman on
De kerststelling van Fermat zegt dat een oneven Prime p te schrijven is als de som van twee kwadraten Desda p van de vorm 4n+1 is. Dit heeft bijvoorbeeld gevolgen bij het weven van satijn, waar een Prime van deze vorm leidt tot een zeer symmetrisch (en dus erg mooi) patroon. Met behulp van die weefpatronen kunnen we op een elegante manier grafisch aan getaltheorie doen. Zo vinden we een verband met kettingbreuken, waar de meest symmetrische vorm, een palindromische kettingbreuk, blijkt overeen te komen met het meest symmetrische weefpatroon.